November 16, 2020

Денеска се слави Свети Ѓеоргиј- се одбележува исполнување на последната желба на светецот

 

Денеска е Пренесувањето на моштите на свети великомаченик Ѓорѓи од Никомидија во Лида Палестинска.

Празникот е посветен на пренесување на моштите на Свети Ѓeорѓи од Никомедија (денешен Измир) во Лидо, што беше исполнување на неговата последна желба. Секогаш се слави на 16 ноември.

Овој празник поврзан со името на свети Георгиј Победоносец му припаѓа на есенскиот циклус празници и е поврзан со домашни служби. Овој празник е востановен во чест на обновувањето и осветувањето на храмот посветен на овој голем светител.

Празникот Св. Георгиј-Ѓурѓиц е поврзан со името на Светиот великомаченик Георгиј-Победоносец чиј главен празник е на 6 мај според новиот (односно на 23 април според стариот) календар. Иако празникот Ѓурѓовден е голем пролетен празник, поврзан и со будењето на природата, во овој период на годината нема празници поврзани со домашни служби. Поради тоа во есенскиот дел од годината кога има повеќе вакви празници, има и два празника поврзани со името на Св. Георгиј-Победоносец, кога, исто така, се одржуваат домашни служби. Овој празник е поврзан со обновувањето храмот на Св. Георгиј и е познат под името Ѓурѓиц.

Според народните верувања од денес до 24 ноември, временските прилики ќе ни покажат каква ќе ни биде престојната зима.

Ако деновите се магловити, зимата ќе биде променлива и магловита, но ако биде ведро -зимата ќе биде остра и со многу мраз.

За време на овие денови ништо од куќата не треба да се дава. Не треба да се преде волна и ништо не се пере. Коријачите и чевларите одмараат, додека жените не треба да работат рачни работи.

Share this:

About admin

admin

  • Website
  • Email

Add Comment

Skip to toolbar