October 23, 2021

Хрватските граѓани од денеска без визи во САД-Македонците можат да сонуваат..

Хрватски пасош.
Хрватски пасош.

Хрватските граѓани од денеска може да патуваат во Соединетите Американски Држави без виза, соопшти Американската амбасада во Загреб.

„Дојде и тој ден! Честитки за Хрватска за официјалното придружување на Програмата за исклучок од визи“, наведе амбасадата на официјалната страница на Фејсбук.

Ова се однесува на туристички и бизнис-патувања во САД во траење до 90 дена.

Ова е важен чекор во понатамошното зацврстување на економската и безбедноста соработка на двете земји, порачуваат од Американската амбасада.

За некоја земја да влезе во Програмата за исклучување од визи мора да ги исполни критериумите за спроведување на законот, имиграцијата, сигурноста на документите, како и управувањето со границите, се наведува во соопштението.

Исто така, процентот на одбиени барања за виза мора да биде под 3 отсто, што Хрватска неодамна го исполни.

Само за уште три земји од ЕУ – Романија, Бугарија и Кипар, САД сè уште не ги укинале визите.

Share this:

About admin

admin

  • Website
  • Email

Add Comment

Skip to toolbar