Колумни

 • March 2, 2021

  Koлyмнa нa...

  Колумни По осамостојувањето, македонската надворешна политика нема многу аргументи за фалење. Правени се бројни грешки, од кои добар дел непростливи а најголемитекулминираа по изборите во декември 2016 година. Новата власт започна со масовно распродавање на македонизмот на начин кој заслужува не само политичка туку и кривична одговорност бидејќи на флагрантен

 • February 21, 2021

  СЕ БАРА

  Такви кои не влегле во библиотека, а дома ја немаат! Крахот на македонското образование за кои сме сведоци секојдневно, најавуваната божем реформа и несоодветниот кадар по институциите, ме тераат на размислување дали знаат што прават? или пак, прават што сакаат. Трето, нема. Ментално некадарни на раководни функции која не им

 • February 1, 2021

  МИЛА ПО

  МИЛА ПО СЕШТОЛОГИЈА Како и се овие три години  во „блескавата“ држава, се претставува дека и образованието е во нагорна линија, но фактичката состојба на терен е многу поинаква. Руинирани школи, без тоалети, тавани што уште не прозбореле, училници без врати, табли од Дедо Ное. Учебници понови и постари од

 • January 22, 2021

  МОЈОТ БРЕНД

  Деновиве повторно стана актуелно брендираното однесување на поединци од власта. Шалот на Мила кој чини повеќе од нечива месечна плата беше само еден клик на нејзината ароганција и надменост кон оние за кои таа е назначена да биде министерка. Додека наставниците и професорите мака мачат во фаќањето чекор со нејзините

 • January 22, 2021

  МОДЕРНАТА МИЛА

  Деновиве, по низата скандали со т.н реформа во образованието во нашата држава, како гром од ведро небо одекна веста по социјалните медиуми дека се работи на укинување на македонскиот јазик односно да бидам попрецизна, промена на придавката „македонски“ со мајчин јазик. Па се прашувам, на кому му смета изучување на

 • January 14, 2021

  САМО ЛУЃЕ

      “Ако имаш библиотека и градина, имаш сѐ што ти треба”  вели Цицеро (106 – 43 пред новата ера)     Нема народ на земјината топка кој помалку знае за својата историја од Македонците. Македонците, ,,благодарение“ на политичката шизофренија се на добар пат да ја загубат ,,библиотеката“ (метафора за

 • January 8, 2021

  Мицкоски во

  Во псоледниот трет дел од божикното интервју за НетПрес, претседателот на ВМРО ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, зборува за состојбата во медиумите, за претстојниот попис, за политичките комбинации за ново парламентарно мнозинство, за коалицирање со некоја од партиите од албанскиот блок… *Во контекстот на стандардите кои ќе ја приближат Македонија до нивото

 • December 24, 2020

  САМО ЛУЃЕ

  „Ако имаш библиотека и градина, имаш сѐ што ти треба”  вели Цицеро (106 – 43 пред новата ера)  Нема народ на земјината топка кој помалку знае за својата историја од Македонците. Македонците, ,,благодарение“ на политичката шизофренија се на добар пат да ја загубат ,,библиотеката“ (метафора за образованието, знаењето, способноста за логично размислување

 • December 12, 2020

  ЗБОРУВАМ МАКЕДОНСКИ

  Како тоа македонскиот јазик не постои? Или „вештачки постои?“. „Ќути си, има и полошо?“ И овој пат? До кога Македонци? Јазикот, без разлика дали е мајчин или странски е знак на идентитет. Јазикот кој што човекот го зборува, имињата што ги именува, песните што ги пее, гестикулацијата што ја употребува,

 • November 16, 2020

  Денеска се

    Денеска е Пренесувањето на моштите на свети великомаченик Ѓорѓи од Никомидија во Лида Палестинска. Празникот е посветен на пренесување на моштите на Свети Ѓeорѓи од Никомедија (денешен Измир) во Лидо, што беше исполнување на неговата последна желба. Секогаш се слави на 16 ноември. Овој празник поврзан со името на

Page 1 of 3
Skip to toolbar