May 16, 2020

Ни староста, ни притисокот ни хронични заболувања – тврди професорот: Ова е реален фактор на ризик за коронавирус

 

Научникот и молекуларен биолог Гордан Лауц беше гостин во емисијата „1 на 1“ на ХРТ, каде ги коментираше тековните настани поврзани со коронавирусот и епидемијата на коронавирус.

Во врска со вакцината против Ковид- 19, тој објаснува дека тоа ќе биде трајно решение на ниво на пандемијата. Сепак, проблемот е во тоа што е потребно време да се развие вакцина затоа што се дава на здрава личност и потребно е сто проценти сигурност дека нема да му наштети. Затоа, потребни се многу истражувања, а проценува дека процесот трае од девет месеци до една година и посочува дека до вакцината не е лесно да се дојде.

Тој не смета дека вирусот е ослободен од лабораторијата

„Проблемот со КОВИД-19 е што многу луѓе се инфицираат и можат да го шират вирусот без да имаат никакви симптоми. Брзо се шири вирусот кој може да предизвика сериозни симптоми кај други од кои може да се умре. Имаше разни шпекулации за потеклото на вирусот, ние само три месеци размислувавме за вирусот и научивме многу за тоа, но сè уште ни треба многу. Што се однесува до историјата на коронавирусите, тие живеат околу милиони години и има четири видови кои постојано се шират кај луѓето и предизвикуваат обична настинка “, објаснува професорот.

Гордан вели дека овој вид коронавирус навистина потекнува од лилјаци, бидејќи неговата нуклеотидна секвенца е многу слична на нуклеотидните секвенци кај лилјаците. Сепак, она што е релативно редок настан, заклучува тој, е дека се појавува таков заразен вирус што ќе се рашири низ целиот свет.

Првиот голем бран се очекува на есен

Професорот верува дека би можеле да се одмориме во текот на летото и да го надминеме Ковид-19 полесно ако се заразиме. Сепак, за есента, проценува многу полоша ситуација. Што се однесува до инфекцијата, вели дека реално не сме го направиле првиот бран и дека првиот голем бран се очекува во есен и дека само со овие мерки купивме време.

„Кога ќе дојде вториот бран, лекарите ќе знаат многу подобро како да го лекуваат Ковид-19. Не верувам дека ќе одиме во глобален карантин затоа што сфативме дека ќе се најдеме во рецесија полоша од онаа од минатиот век. Можеме да одиме на системски мерки, како што е задолжителното носење маски, не можеме да се затвориме целосно за целата зима затоа што буквално немаме што да јадеме напролет. Можеме да се надеваме дека брзината на ширење на вирусот нема да го преоптовари здравствениот систем и дека сите ќе можат да ја добијат најдобрата нега “, коментира молекуларниот биолог.

„Вистинскиот фактор на ризик е дебелината“

Професорот Игор Штагљер исто така се појави на Скајп и рече дека околу 20 земји низ целиот свет се попуштилесо мерките и така нивните економии почнаа да се враќаат во живот бидејќи тие земји почнуваат соќивот со коронавирусот и претставуваат “opean air “ експеримент.Тој додаде дека многумина се загрижени за ова затоа што сè уште има многу непознати нешта за коронавирусот и дека неизвесноста се зголемила затоа што не е познато кога би можеле да ја имаме вакцината.

Конечно, професорот Гордан заклучи дека треба да се потенцира дека ако луѓето се заразат со коронавирус, а тие се постари од 80 години, повеќето од нив ќе преживеат. Но, постои фактор на ризик што го спомнува Лауц, а тоа е дебелината.

„Имаше многу паника околу ризичните групи () единствениот вистински фактор на ризик е дебелината, но навистина дебелината“, рече тој, додавајќи дека луѓето со висок крвен притисок веќе не се ризична група. Дебелината и Ковид-19 се поврзани затоа што дебелината влијае на поголемо воспаление на организмот и тоа е она што го убива пациентот “, објасни Гордан.

Share this:

About admin

admin

  • Website
  • Email

Add Comment

Skip to toolbar