July 13, 2021

Гугл казнет со 500 милиони евра

Францускиот антимонополски регулатор го казни Гугл со 500 милиони евра за непочитување на неколку судски налози издадени во април минатата година, се наведува во соопштението објавено денес.

Фото: ЕПА

Франс прес пишува дека казната е изречена затоа што корпорацијата не водела соодветни преговори со издавачите за примена на сродни права и надомест за употреба на содржина.

„Кога регулаторот издава наредби, компаниите треба внимателно да ги спроведуваат. Во овој случај, тоа не се случило“, рече Изабел де Силва, шефица на францускиот орган за заштита на пазарната конкуренција.

Во април минатата година, Европската Унија одобри директива со која се зајакнува спроведувањето на законот за авторски права кога ќе се објави на интернет. Оваа директива ја зајакнува, меѓу другото, позицијата на издавачите дозволувајќи им да наплатуваат за користење на нивната содржина на интернет-платформите. Во исто време, таа овозможува бесплатно објавување линкови до статии и други медиумски материјали.

На крајот на јули 2019 година, врз основа на директивата, во Франција беше донесен закон за сродни права во интерес на новинските агенции и уредниците на медиумите. Според законот, радиодифузерите за вести, социјалните мрежи и другите мрежни платформи мора да им плаќаат надомест на медиумите за објавување на нивните материјали според посебен договор.

Share this:

About admin

admin

  • Website
  • Email

Add Comment

Skip to toolbar