July 20, 2021

Почна муслиманскиот празник Курбан Бајрам

Мека, Саудиска Арабија
Мека, Саудиска Арабија

Муслиманскиот празник Курбан Бајрам започна изутрината и ќе трае четири дена. Оваа година, како и минатата, колективните обреди за време на Бајрам ќе бидат организирани за да не се влоши епидемијата, односно џамиите ќе можат да организираат богослужба во своите дворови, за да се овозможи го проширува просторот каде луѓето можат да се молат. Ова е втора година како муслиманите од целиот свет не можат да ја извршат петтата исламска должност – аџилакот.

Саудиска Арабија го ограничува годинашниот аџилак на 60.000 вакцинирани посетители

Минатата година, бројот на верници во Мека беше ограничен на 1.000 луѓе, додека годинава 60.000 муслимани можат да одат на аџилак, но само жителите на Саудиска Арабија. Има околу 500 здравствени волонтери кои нудат медицинска нега, а поставени се и 62 екрани за емитување пораки за почитување на мерката и одржување на растојание на различни јазици. Саудиска Арабија добива големи профити од престојот на верниците, превозот, такси-возилата и подароците. Кралството потроши милијарди долари во изминативе годините за да го направи побезбеден еден од најголемите верски собири во светот.

Share this:

About admin

admin

  • Website
  • Email

Add Comment

Skip to toolbar