June 13, 2022

Украина: „Не вооруживте, а губиме војници, она што имаме ќе ги порази сите војски на Европа, но не и руската“

Министерот за одбрана на Украина Алексеј Резников изјави дека ситуацијата на фронтот е тешка и дека украинската армија секојдневно губи стотици војници.
Тој оцени дека западното оружје кое веќе пристигнало во Украина би било доволно за да се победи секоја војска во Европа, но не и руската.

„Ситуацијата на фронтот е тешка. Секој ден умираат до стотина наши војници, а се ранети и до 500“, напиша Резников на Фејсбук.

Зборувајќи за вооружувањето на Украина со помош на Западот, Резников изјавил дека крајбрежната одбранбена линија на таа земја ја „зајакнале“ американските ракетни системи „Харпун“, како и дека украинската армија добила полски артилериски уреди „Краб“, кои веќе се користат во битки.

„Задоволство ни е да објавиме дека уредите на теренот Crab се подготвени да ги исполнат борбените задачи на фронтот. По топовите М777 и ФХ70, артилериските пушки Цезар0 и М109А3, ова е петти тип артилерија од 155 милиметри што успеавме да ја добиеме “, рече Резников.

Според него, украинската армија добила повеќе од 150 единици артилерија од 155 милиметри, како и неколку десетици повеќецевни ракетни фрлачи.

„Нашите сили имаат значително количество оружје. Тоа би било доволно да се победи која било војска во Европа, но не и руската“, напиша Резников.

Европската унија постепено го усогласи финансирањето на испораката на воена помош за Украина од земјите на Европската унија во износ од две милијарди евра

Share this:

About admin

admin

  • Website
  • Email

Add Comment

Skip to toolbar