„Економскиот блицкриг против Русија немаше шанси за успех“, рече Путин.

Тој рече дека Европската унија ја губи глобалната конкурентност поради санкциите што ги воведе кон Русија.

„Европските политичари ѝ зададоа сериозен удар на нивната економија со своите потези“, рече тој.

„Само директните загуби на Европската унија од лудилото на санкциите можат да надминат 400 милијарди долари годишно“, рече Путин, додавајќи дека трошоците ќе ги сносат граѓаните.

Путин предвидува дека Европа дополнително ќе ја влоши нееднаквоста и дека, како резултат на тоа, ќе има раздор во општеството. Тој рече дека Европа направила економски грешки. Според него, тоа ќе доведе до излив на радикализам, а во иднина и до промена на политичките елити во ЕУ.

Тој рече дека Европската унија го изгубила својот политички суверенитет, дека нејзините бирократски елити играат на туѓи мелодии, нанесувајќи им штета на сопственото население, вистинските интереси на Европејците и националниот бизнис се занемаруваат и се туркаат настрана.

„Неуспешната енергетска политика придонесе за раст на цените во Европа. Русија немаше никаква врска со поскапувањето на енергијата, горивото почна да поскапува многу пред специјалната операција“, рече Путин.

Рускиот претседател најави дека е можно Русија значително да го зголеми извозот на храна и ѓубрива, а обемот на залихи на жито следната сезона би можел да се зголеми на 50 милиони тони.

Путин рече дека има неколку опции за извоз на украинското жито одеднаш, но само властите во Киев ќе одлучат како да го направат тоа. Тој исто така рече дека „не треба да се фокусираат на нивните сопственици од другата страна на океанот“.

Путин го обвини Западот дека „пумпа оружје во Украина и ја финансира русофобијата во земјата“.

Тој рече дека верува оти западните санкции отвораат нови можности за земјата.

Според Путин, идејата за западни санкции е изградена врз лажна претпоставка дека руската економија не е суверена.

„Сите кои продолжуваат да работат со Русија се под притисок на земјите и Европа, соочени со директни закани. Сепак, Русија ќе продолжи да комуницира со западните компании кои соработуваат со Москва, и покрај притисокот“, рече Путин.

Рускиот лидер е убеден дека е неопходно да се обезбеди развој на економија заснована на приватен бизнис и да се продолжи со олеснување на административните оптоварувања. Тој, исто така, предложи „внимателен пристап кон декриминализацијата на економските структури“, на пример за оние кои работат без дозвола.

Неговиот говор беше одложен поради хакерски напад, соопшти Кремљ. Тој започнал со поздравување на учесниците и гостите на форумот што се одржува, како што рече, „во тежок момент за целата светска заедница“.

„Економијата, пазарите и самите принципи на глобалните економски системи се под закана“, рече Путин. „САД прогласија победа во Студената војна, исто како и Лондон, а подоцна мислеа дека се богови на планетата Земја, кои немаат обврски, туку само интерес“, рече тој.

Говорот руските медиуми пред неколку дена го најавија како „исклучително важен“.