August 5, 2022

Божиновски: Со оваа ненародна и предавничка власт има казни и фрлени пари, а патиштата ги нема!

📌,,Застој, бавна динамика и зголемени трошоци за инфраструктурните проекти” е заклучокот од Извештајот на Државниот завод за ревизија на успешност на тема „Задолжување на субјектите од јавниот сектор, степен на искористеност на кредитите и заемите и платени и створени трошоци“.
🚧Изградба на патна делница Кичево Охрид (57 км)
💵Државата со своето неодговорно однесување создала трошоци од дури 38,6 милиони долари само за провизии за автопатот Кичево-Охрид кој досега чини 684,7 милиони долари, а него никаде го нема.
✍🏻2014 г. – склучен договор за заем.
✍🏻2019 г. – склучен договор за дополнителен заем.
‼️Склучени пет анекси:
1️⃣ Анекс бр. 1 во мај, 2018 г.
– рокот е продолжен до 30.6.2021 г.
2️⃣ Анекс бр. 2 во септември 2018 г.
– пренамена на останатите парични средства од основниот договор во висина од приближно 206 милиони евра на предлог на надзорот.
3️⃣ Анекс бр. 3 во ноември 2018 г.
– заем за изведување на непредвидени и дополнителни градежни работи во вредност од 187 милиони евра.
4️⃣ Анекс бр. 4 во февруари 2020 г.
– средствата од дополнителниот заем ќе бидат искористени откако ќе бидат искористени преостанатите средства од основниот договор за заем.
5️⃣ Анекс бр. 5 во декември 2021 г.
– се менува рокот за завршување на работите и ревидираниот рок е 31.12.2023 година.
⚠️Заклучок:
❌31.12.2023 г. е ревидиран рокот од 4.5.2018 г.
❌312 милиони евра дополнителни и непредвидени работи.
❌76% отстапување од основната вредност на договорот за градба.
‼️Со оваа ненародна и предавничка власт има казни и фрлени пари, а патиштата ги нема, целосен хаос во управувањето со јавните инвестиции!
-пишува во објавата на ФБ советникот од ВМРО ДПМНЕ Перчо Божиновски.
Share this:

About admin

admin

  • Website
  • Email

Add Comment

Skip to toolbar