August 16, 2022

ЗОШТО ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ ГИ ЗГОЛЕМУВААТ КАМАТНИТЕ СТАПКИ ЗА ДА ЈА СПРЕЧАТ ИНФЛАЦИЈАТА?

 

 

Растат цените на струја, дизел, зеленчук, интернет, хотели, летови, а сега растат и каматните стапки. Војната во Украина, заклучувањата во Кина, постојаниот пад на електричната енергија и нарушените производни синџири наиде на огромна побарувачка на стоки и услуги, нарушувајќи ја деликатната рамнотежа помеѓу понудата и побарувачката и доведе до рекордни високи цени.

На речиси синхронизиран начин, централните банки од целиот свет брзаат да ги зголемат своите клучни каматни стапки во обид да ја скротат зголемената инфлација, која, на нивно големо разочарување, продолжува да урива месечни рекорди. Европската Централна Банка (ЕЦБ) стана една од првите институции што ја промени монетарната политика, затворајќи го долгото поглавје на негативни стапки кои датираат од најлошите години на кризата на суверениот долг на ЕУ.

Нејзините колеги во Шведска, Норвешка, Канада, Јужна Кореја и Австралија презедоа слични чекори во последниве месеци, реагирајќи на застрашувачките отчитувања на инфлацијата. Федералните Резерви на САД ги зголемија стапките двапати за 0,75 процентни поени, што е најголем пораст од 1994 година.

Банката на Англија неодамна ги зголеми каматните стапки за најголем износ во повеќе од 27 години.

ЗОШТО ТОКМУ ТИЕ ЧЕКОРИ?

Централните банки се јавни институции од единствена природа: тие се независни, некомерцијални ентитети кои имаат задача да управуваат со валутата на една земја или, во случајот на ЕЦБ и со група земји. Тие имаат ексклузивни овластувања да издаваат банкноти и монети, да ги контролираат девизните резерви, да дејствуваат како итни кредитори и да гарантираат добро здравје на финансискиот систем.

Главната мисија на централната банка е да обезбеди стабилност на цените. Ова значи дека тие треба да ја контролираат и инфлацијата – кога цените се зголемуваат – и дефлацијата – кога цените се намалуваат.

Дефлацијата ја потиснува економијата и ја поттикнува невработеноста, така што секоја централна банка поставува цел на умерена, позитивна инфлација – обично околу 2% – за да поттикне постепен, стабилен раст.

Но, кога инфлацијата почнува да расте до небо, централната банка е во голема неволја. Прекумерната инфлација може брзо да ги уништи придобивките од претходните години на просперитет, да ја намали вредноста на приватните заштеди и да ги изеде профитите на приватните компании. Сметките стануваат поскапи за сите: потрошувачите, бизнисите и владите се оставени да се борат за да врзат крај со крај. „Високата инфлација е голем предизвик за сите нас“, изјави претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард.

Ова е моментот кога на сцена стапува монетарната политика.

Комерцијалните банки, оние кај кои одиме кога треба да отвориме сметка или да земеме заем, позајмуваат пари директно од централната банка за да ги покријат нивните најнепосредни финансиски потреби.

КОГА ПАРИТЕ ЌЕ ПОСКАПАТ

Комерцијалните банки треба да прикажат вредно средство – познато како колатерал – кое гарантира дека ќе ги вратат овие пари. Јавните обврзници, долгот издаден од владите, се меѓу најчестите облици на обезбедување.

Со други зборови, централната банка им позајмува пари на комерцијалните банки, додека комерцијалните банки им позајмуваат пари на домаќинствата и бизнисите.

Кога комерцијалната банка го враќа она што го позајмила од централната банка, таа мора да плати каматна стапка. Централната банка има моќ да ги одредува сопствените каматни стапки, што ефективно ја одредува цената на парите. Ова се референтните стапки што централните банки во моментов ги зголемуваат за да ја скротат инфлацијата.

Доколку централната банка наплаќа повисоки стапки на комерцијалните банки, комерцијалните банки за возврат ги зголемуваат стапките што ги нудат на домаќинствата и бизнисите кои треба да позајмуваат.

Како резултат на тоа, личните долгови, автомобилските заеми, кредитните картички и хипотеките се поскапи и стануваат се поневолни за луѓето да ги бараат. Компаниите кои редовно бараат кредити за да инвестираат, почнуваат двапати да размислуваат пред да направат таков потег.

Построгите финансиски услови неизбежно доведуваат до пад на потрошувачката во повеќето или сите економски сектори. Кога побарувачката за стоки и услуги се намалува, нивната цена има тенденција да се намалува.

Токму тоа сега имаат намера да го направат централните банки: да ги ограничат трошоците за да ја зауздаат ​​инфлацијата. Но, ефектите од монетарната политика може да потраат до две години за да се материјализираат и затоа веројатно нема да понудат моментално решение за најитните предизвици.

Работите ги комплицира и фактот што енергијата денес е главниот двигател на инфлацијата, силно поттикната од фактор кој не е поврзан со економијата: руската инвазија на Украина.

Бензинот и електричната енергија се стоки што секој ги користи без оглед на тоа колку чинат, така што брзиот пад на побарувачката за ладење на цените не може да се земе здраво за готово.

Ова објаснува зошто централните банки, како ФЕД, преземаат такви радикални чекори, дури и ако тоа на крајот ѝ наштети на економијата. Агресивната монетарна политика е одење со јаже: поскапувањето на пари може да го забави растот, да ги ослаби платите и да ја поттикне невработеноста. „Ние не се обидуваме да предизвикаме рецесија“, рече претседателот на Федералните Резерви на САД Џером Пауел. „Да бидеме јасни околу тоа“.

Share this:

About admin

admin

  • Website
  • Email

Add Comment

Skip to toolbar