Home МАКЕДОНИЈА Европскиот земјоделски бунт се шири и во Mакедонија: Закани за блокирање на Свети Николе со трактори

Европскиот земјоделски бунт се шири и во Mакедонија: Закани за блокирање на Свети Николе со трактори

Европскиот земјоделски бунт се шири и во Mакедонија: Закани за блокирање на Свети Николе со трактори

by 88nil
Европскиот земјоделски бунт се шири и во Mакедонија: Закани за блокирање на Свети Николе со трактори

 „Во колку немат слух, не дојдат за да ни објаснат што се случува и како понатаму ќе се одвиват работите , ние не техничка Влада, кој сака нека биде со трактори и целата машинерија со која располагаме ќе излеземе на протест. Не гледаме дали ќе биде центар или влезот или излезот на градот , ќе блокираме и не ги тргаме тракторите се додека не дојдат и не ни објаснат што ќе биде со таа земја„ изјави земјоделецот Љубе Атанасов.

Бидејќи договорите за закуп не им се продолжени, земјоделците стравуваат дека ќе ги изгубат и субвенциите. Бараат со анекс договори земјата на плодоуживање да ја добијат на 15години, со што ќе ги избегнат и трошоците за катастер и елаборати кои се движат од 30 до 40.000денари.

  „Да ги потсетеме горе во земјоделие да потхитно да ни ги продолжат договорите. 88земјоделци сме поднеле документи  и ние од таа земја живееме“ изјави претседателот на „Овчеполски фармер„ Ангел Стојчев.

Според „Овчеполски фармер„  станува збор за околу 1500 до 2000хектари ниви и дел од нив веќе се посеани.

You may also like

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00