На свеченото отворање на промотивниот штаб на СДСМ во Битола, Ковачевски ги плашеше граѓаните со враќањето на времето на Груевски.

Ковачевски говореше за изгледите на уште една ера на стагнација под водство на Мицкоски. Како да црпеше критики инспирирани од сопственото владеење, Ковачевски говореше за допирање на ново дно.

Маскенбал на СДСМ: Откривање на вистината

Во театрален приказ на измама и манипулација, Ковачевски од СДСМ ги прикрива сите погрешни чекори на неговата партија зад превезот на евроинтеграциите, употребувајќи го и како штит и како оружје против своите противници.

Криминалното прикривање

Ковачевски ја користи европската агенда како димна завеса за да го оттргне вниманието од криминалните активности на СДСМ и ДУИ. Зад проевропската реторика се крие сливник на корупција и злосторства и национални понижување, погодно заштитени со оваа агенда.

Илузија на херојство

СДСМ се претставуваат како спасители на Македонија, вршејќи монопол на агендата за ЕУ интеграција за да се зајакне нивниот имиџ. Меѓутоа, зад нивната фасада на праведност се крие трага од неисполнети ветувања, матни зделки, матни ликови и имиња на црни листи. Секој би се посомневал во нивните мотиви.

Мантрата на Ковачевски

Ковачевски како папагал ја повторува мантрата за евроинтеграциите, прикажувајќи ги СДСМ како единствени шампиони на напредокот додека ја демонизира секоја опозиција. Сепак,  немилосрдна желба за моќ нема граници, бидејќи СДСМ ја користат оваа агенда за да ја задржат својата власт

Под оваа празна мантра, СДСМ за Европа, ВМРО – ДПМНЕ за изолација, се крие отсуство на суштински решенија и предлози. Постојаното повторување на оваа досадна мантра е очигледен очај да се остане на власт по секоја цена.