Антикорупциската комисија покрена истрага за потенцијална корупција во набавката на воени хеликоптери од италијанската компанија Леонардо. Овој потег доаѓа како одговор на зголемените критики од опозицијата во врска со договорот, чија цел наводно е модернизација на војската во согласност со стандардите на НАТО, со висока цена од 260 милиони евра.

Реакција на антикорупциска за потенцијална корупција во случајот

По повеќе од еден месец молк, Антикорупциската комисија предводена од претседателката Татјана Димитровска конечно го прекина молкот. Димитровска за време на телефонскиот разговор се осврна на загриженоста, признавајќи ги доцнењата и вети дека ќе ги даде сите потребни одговори во рок од 24 часа.

Активирањето на комисијата се случи кога Димитровска излезе во јавноста, што означи отстапување од претходната нетранспарентност.

Спорна дебата избувна за трошењето на 230 милиони евра за хеликоптери: Потребна инвестиција или случај што ќе се најде пред ДКСК?

Медиумската упорност се исплати

Новинарите, кои упорно бараа одговори од Антикорупциската комисија, конечно добија признание. Претходно игнорираните барања за интервју со претседателката Димитровска беа пречекани со молк. Сепак, плимата се сврте бидејќи медиумскиот притисок се засили, што доведе до интервју со Димитровска за медиумите на Јавниот сервис и последователна комуникација со новинарите.

Откриени истражни постапки

Димитровска откри дека Комисијата започнала 13 постапки за испитување на евентуални прекршувања на предизборните прописи. Меѓу овие постапки, две се особено значајни: едната ја проверува набавката на хеликоптери од Министерството за одбрана, а другата се фокусира на набавка на медицински возила за Министерството за здравство.

Набавката на хеликоптерите и тајноста

Значајно е дека купувањето на хеликоптери од италијанската фирма Леонардо, во вредност од 230 милиони евра, покрена сомнежи за корупција. Димитровска објасни дека се подготвува барање за целосна документација за оваа значајна набавка. Со оглед на чувствителната природа на одредена документација, членовите на комисијата кои поседуваат соодветен безбедносен сертификат ќе се занимаваат со ова прашање.

Критика на опозицијата и одговор од министерство за Одбрана

Бурни се критиките од опозицијата во однос на времето и деталите за договорот за хеликоптери. Се покренаа прашања за соодветноста на потпишување такви договори пред избори, борбените способности на хеликоптерите и транспарентноста на процесот на селекција. Како одговор, Одбрана ја бранеше одлуката, наведувајќи ја обемната работа на Интегриран тим и придржувањето до стратешките одбранбени цели.

Потрага по вистината

Одлуката на Антикорупциската комисија да ја истражи набавката на воениот хеликоптери сигнализира посветеност на транспарентност и одговорност. Како што ќе се интензивира контролата, вистината зад договорот ќе биде откриена.

Покрај, набавката на 8 хеликоптери од италијанската компанија Леонардо, се гради нов хангар за складирање, обука за пилотирање, кабини за симулирање, дополнително оружје, опрема и резервни делови. Првиот хеликоптер, Македонија ќе го добие во 2026.