Христијан Мицкоски, шефот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, неодамнешното коалицирање меѓу ДУИ и неколку политички партии, вклучително и албанска, турска, бошњачка и ромска партија, го означи како неуспешен политички маневар.

Мицкоски тврди дека и покрај вклучувањето на различни партии, оваа коалиција нема да го промени ставот на ДУИ. Тој вели: „Го ценам нивниот обид да се движат низ променливиот политичкиот терен за да се компензира претстојниот пораз на претстојните парламентарни избори. „Сепак, се сомневам во неговата ефикасност со оглед на членовите на коалицијата. Историски гледано, напорите на ДУИ да наметне одредени позиции пропаднаа. На пример, нивната транзиција на зелените политики префрлени во обични стратегии за деловни тендери, занемарувајќи ги грижите за животната средина“.

Критика од лидерот на опозицијата

Мицкоски ги истакнува минатите неуспеси на ДУИ, нагласувајќи ја нивната неспособност да донесат суштински промени. Тој потсетува на претходните случаи каде што иницијативите на ДУИ немаа влијание, фрлајќи сомнеж врз потенцијалниот успех на нивната сегашна коалициона стратегија.

Одговор од Алијанса за Албанците

Зијадин Села, кој ја претставува Алијансата за Албанците, ја прекорува наводната националистичка реторика на ВМРО-ДПМНЕ, отфрлајќи ги критиките на Мицкоски како обична предизборна тактика. Села сугерира дека реториката на ВМРО-ДПМНЕ е скроена за изборни придобивки и предвидува промена на нивниот став постизборно, особено во однос на директивите на ЕУ.

Очекувања за динамика на коалицијата

Мицкоски изразува оптимизам за пребегнувањето на партиите од владејачката коалиција за влез во ВМРО-ДПМНЕ. Тој ги афирмира принципиелните преговори за нивно вклучување на претстојните парламентарни избори, со надеж дека ќе ги препознаат заслугите на агендата на ВМРО-ДПМНЕ.

Политичкиот терен во Македонија е сведок на сложени маневри и стратешки сојузи додека партиите се позиционираат за претстојните избори. Иако има многу критики и скептицизам, секоја партија е водена од нејзиното толкување на националниот интерес и изборната стратегија.