Home ПОЛИТИКА ДКСК го прифати приговорот на Силјановска Давкова – Академијата за судии го крши Изборниот законик

ДКСК го прифати приговорот на Силјановска Давкова – Академијата за судии го крши Изборниот законик

ДКСК го прифати приговорот на Силјановска Давкова – Академијата за судии го крши Изборниот законик

by 88nil

ДКСК го усвои приговорот на Силјановска Давкова за кршење на изборните правила. Едногласно, со 5 гласа ЗА – членовите на Државната комисија за спречување на корупција, одлучија дека Академијата со конкурсот и тестирањето на кандидатите за судии и обвинители, го прекршува законот, на начин ,со кој се отвора вратата за вработување на идни судии и обвинители со постапки, во изборен период.

– Предлогот го ставам на гласање. Кој е ЗА? Дали има некој ПРОТИВ ? Нема. Констатирам дека одлуката е донесена едногласно со 5 гласа. Одлуката ќе биде објавена во рок од 24 часа на веб страницата. На ДКСК. Против одлуката е дозволена тужба, рече Татјана Димитровска  претседателка на Државната комисија за спречување на корупцијата.

А пред одлуката – жестока дебата, навреди и дофрлувања. Кандидатката за претседател Гордана Силјановска стоеше на ставот дека тековното полагање на 299 лица за прием на Академијата за судии и јавни обвинители е противзаконско. Од академијата пак тврдеа дека процесот е планиран многу пред изборниот процес, а вработувањата на оние што ќе ги поминат процедурите, ќе се склучуваат дури во септември.

 

Од одлуката на ДКСК , не беше задоволна директорката на Академијата за судии и јавни обвинители.

– Баш ме интересира, бидејки гледам дека сте го промениле ставот, во однос на претходна ситуација, како ќе го образложите тоа , затоа што ,ние, не сме задоволни од вашата одлука и ќе одиме на Управен суд, рече Наташа Габер-Дамјановска директор на Академија за судии и јавни обвинители.

Незадоволната страна има право на тужба пред Управен суд, во рок од 24 часа, по прием на одлуката. Управниот суд, пак, е должен, во рок од 48 часа да одлучи по тужбата.

You may also like

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00