Home МАКЕДОНИЈА Алерии на секој чекор

Алерии на секој чекор

Алерии на секој чекор

by 88nil

Поради поленот и климатските промени, лицата со алергиски болести низ целата година имаат проблеми. (Фото: К. Попов)

Во втората половина на овој век секое второ дете ќе има алергија, вели доц. д-р Валентина Цвејоска-Чолаковска, директорка на Клиниката за детски болести, за зголемувањето на алергиските болести.

Д-р Цвејоска-Чолаковска, која е пулмолог-алерголог, вели дека трендот на алергиски болести е во пораст во светски рамки и има повеќе причини за тоа, но глобалното затоплување и аерозагадувањето се во основата на овој тренд. Во светот има 360 милиони лица со астма.

„На Клиниката секојдневно се примаат деца со симптоми на алергиски болести, кои се третираат и амбулантски и болнички. Доминираат алергиски ринитис, ринокоњуктивитис, но и ларингитис и бронхоопструкции. Секојдневно на Клиниката се прават неопходните испитувањa за алергија од крв, како и кожниот алерголошки тест на храна и инхалативни алергени“, рече докторката на брифингот по повод тримесечното раководење на Клиниката.

Таа вели дека полен има со векови, но пораст на алергии како во изминатите децении не е виден досега. Порано се знаеше, вели таа, дрвјата цутат во мај и јуни, а сега и во април и август, што значи дека лицата со алергиски болести низ целата година имаат проблеми.

„Со загадувањето и климатските промени, едноставно опаѓа и нашиот имунолошки систем. Во овој век ќе расте бројот на лица со алергиски заболувања и автоиумни и малигни заболувања. Тоа се должи на падот на имунитетот, поради тоа што јадеме, пиеме и дишеме“, потенцира д-р Цвејоска-Чолаковска.

You may also like

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00