Home ЕКОНОМИЈА ЕВРОЗОНАТА СЕ ОПОРАВУВА ОД ИНФЛАЦИЈАТА, ДАЛИ ДОБРИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЌЕ ЈА ПОТТИКНАТ ЕЦБ ДА ГИ НАМАЛИ КАМАТНИТЕ СТАПКИ ВО ЈУНИ?

ЕВРОЗОНАТА СЕ ОПОРАВУВА ОД ИНФЛАЦИЈАТА, ДАЛИ ДОБРИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЌЕ ЈА ПОТТИКНАТ ЕЦБ ДА ГИ НАМАЛИ КАМАТНИТЕ СТАПКИ ВО ЈУНИ?

ЕВРОЗОНАТА СЕ ОПОРАВУВА ОД ИНФЛАЦИЈАТА, ДАЛИ ДОБРИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЌЕ ЈА ПОТТИКНАТ ЕЦБ ДА ГИ НАМАЛИ КАМАТНИТЕ СТАПКИ ВО ЈУНИ?

by 88nil

Мартовското забавување на инфлацијата во еврозоната беше потврдено во средата, при што растот на потрошувачките цени се совпаѓа со најниското ниво во последните 28 месеци, поставено во ноември минатата година.

Според конечната проценка на хармонизираниот индекс на потрошувачките цени на еврозоната, објавена од Еуростат, годишната стапка на инфлација падна на 2,4% минатиот месец – во согласност со првичната проценка објавена пред две недели и совпаѓање со консензусните прогнози.

 

Тоа беше намалено од 2,6% во февруари и најниско ниво во последните четири месеци; последен пат инфлацијата се најде под тоа ниво во јули 2021 година.

Базичната инфлација, која ги исклучува нестабилните артикли како храната и енергијата, беше потврдена на 2,9% во март, што е намалување од 3,1% во февруари и најниската стапка забележана од февруари 2022 година.

Главните компоненти кои придонесуваат за инфлацијата варираат. Во март, услугите забележаа најголем годишен пораст, останувајќи на 4,0% во споредба со февруари. По ова, храната, алкохолот и тутунот имаа стапка од 2,7%, што е намалување од 3,9% во претходниот месец.

Неенергетските индустриски производи пораснаа за 1,1%, што е намалување од 1,6% во февруари, додека цените на енергијата забележаа пад од 1,8%, што беше помалку стрмно од февруарскиот пад од -3,7%.

Во еврозоната, инфлацијата се определува со просек од пондерираниот Хармонизиран индекс на потрошувачки цени (HICP). Сепак, главните компоненти кои придонесуваат за инфлацијата се разликуваат по важност.

 

Во 2024 година, услугите го сочинуваат најголемиот дел, кои сочинуваат приближно 44,9% од трошоците на домаќинствата во еврозоната, а веднаш по нив следат неенергетските индустриски стоки со околу 25,7%.

Храната, алкохолот и тутунот, како и енергијата, претставуваат соодветно 19,5% и 9,9%. И покрај нивниот помал удел во трошоците, нивните цени може значително да флуктуираат, што има значително влијание врз вкупната инфлација.

НЕ СЕ СИТЕ ОД ЕВРОЗОНАТА ЕДНАКВО ПОГОДЕНИ ОД ИНФЛАЦИЈАТА

Во еврозоната, стапките на инфлација може да се разликуваат меѓу земјите поради специфични настани, различни трговски и потрошувачки обрасци и различни финансиски системи, според Европската централна банка.

Највисоки годишни стапки на инфлација забележаа Хрватска (4,9%), Австрија (4,2%), Естонија (4,1%) и Белгија (3,8%), додека Литванија (0,3%), Финска (0,7%), Латвија (1%), а најниско доживеале Италија (1,3%).

Со исклучок на нестабилните прехранбени и енергетски артикли, базичната стапка на инфлација во март се намали од 3,1% на 2,9%, достигнувајќи ја најниската точка во последните две години.

Како ова може да го смени патот на Европската централна банка?
Euronews претходно објави за очекувањата на пазарот и прогнозите за инфлација на ЕЦБ, истакнувајќи ја веројатноста за намалување на стапката во јуни, со очекување за четири намалувања на стапките до крајот на 2024 година.

„Ако нашата ажурирана оценка за изгледите за инфлација, динамиката на основната инфлација и силата на преносот на монетарната политика дополнително ја зголемат нашата доверба дека инфлацијата се приближува кон нашата цел на одржлив начин, тогаш би било соодветно да се намали сегашното ниво. за ограничување на монетарната политика“, рече претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард минатата недела.

Лагард, исто така, задржа неутрален став, одложувајќи ги сите одлуки за јуни кога ќе бидат достапни „многу повеќе информации“. Таа пренесе дека додека „неколку членови“ се подготвени за намалување на стапката во април, консензусот меѓу членовите беше да се работи на основа од состанок до состанок без претходно да се обврзуваат за каква било патека на стапката.

Така, Лагард и нејзиниот тим внимателно ќе ги следат податоците за инфлацијата објавени денеска додека го разгледуваат следниот потег на ЕЦБ за монетарната политика.

You may also like

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00