Home ПОЛИТИКА Мицкоски од Конгресот на ЕПП: ВМРО-ДПМНЕ ќе предводи економски раст и стабилност, а ЕУ мора да ги интензивира напорите за интегрирање на Македонија и регионот

Мицкоски од Конгресот на ЕПП: ВМРО-ДПМНЕ ќе предводи економски раст и стабилност, а ЕУ мора да ги интензивира напорите за интегрирање на Македонија и регионот

Мицкоски од Конгресот на ЕПП: ВМРО-ДПМНЕ ќе предводи економски раст и стабилност, а ЕУ мора да ги интензивира напорите за интегрирање на Македонија и регионот

by 88nil

Мицкоски од Конгресот на ЕПП: ВМРО-ДПМНЕ ќе предводи економски раст и стабилност, а ЕУ мора да ги интензивира напорите за интегрирање на Македонија и регионот

Со огромна чест и длабока почит стојам пред вас денеска на Конгресот на ЕПП, во историскиот град Букурешт. Во ера обележана со неспоредливи предизвици – притиснати заканите од климатските промени до комплексноста на миграцијата и повторното оживување на глобалните безбедносни грижи – единството се појавува како наш најсилен штит. Начинот на кој се соочуваме со овие општествени предизвици ќе ја дефинира иднината на нашиот континент и наследството кое ќе го оставиме на генерациите што следат, ова денеска од Конгресот на ЕПП во Букурешт го истакна лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

„ВМРО-ДПМНЕ е длабоко вкоренетo во убедувањето дека единството и заедничките вредности се наше најзначајно средство. Во оваа смисла, нашата посветеност на демократијата, човековите права и владеењето на правото е непоколеблива. Во годината спремна за историски избори низ Европа и во рамките на мојата држава, ВМРО-ДПМНЕ ветува дека ќе предводи економски раст и стабилност. Наша цел е да се залагаме за политики кои стимулираат иновации, ги зајакнуваат малите и средни претпријатија и создаваат можности за македонската младина. Ние веруваме дека динамична економија е основата за процутот на општеството. Нашата посветеност се протега надвор од економски мерки. Посветени сме на збогатување на општественото ткиво на нашата држава. Ние замислуваме општество кое негува инклузивност, каде што секој поединец е ценет и има можност да ја обликува нашата заедничка судбина. Оваа визија подразбира премостување на разликите, гарантирање рамноправен пристап до квалитетно образование и здравствена заштита и залагање за правда и добро владеење“, вели Мицкоски.

Тој додава дека клучна компонента на нашата визија за Европа е обновената посветеност на Западен Балкан. Овој регион, полн со културно богатство, е од суштинско значење за безбедноста, стабилноста и просперитетот на континентот. Поголемиот ангажман на ЕУ во Западен Балкан оди подалеку од едноставното проширување; се работи за обезбедување мир, стимулирање на економски развој и зајакнување на демократските институции. Лично сум убеден дека Европската унија мора да ги интензивира своите напори за интегрирање на овие држави, обезбедувајќи јасен пат за членство во ЕУ заснован на заслуги.

„Морам да се осврнам и на неправедните ограничувања со кои се соочи мојата држава на својот пат кон Европската унија. Динамиката меѓу Бугарија и Македонија воведе неоправдани пречки кои негативно влијаеја на нашиот пат кон пристапување во ЕУ. Иако сме посветени на решавање на овие прашања преку дијалог и меѓусебно почитување, императив е да се признае дека овој процес бара реципроцитет. Како колеги европски држави, од витално значење е праведно да се ангажираме едни за други, признавајќи дека нашата заедничка иднина во ЕУ е заемно корисна и меѓусебно поврзана. Европската Унија претставува светилник на надеж за многумина. Наша заедничка должност е да се погрижиме овој светилник подеднакво да свети на сите аспиранти, водејќи ги и поддржувајќи ги во текот на понекогаш тешките реформи неопходни за интеграција. Овој конгрес треба да не потсети на нашата колективна одговорност да негуваме Европа која е инклузивна, праведна и ја негува различноста. Европа која упатува топло добредојде на сите држави подготвени да се приклучат во семејството, втемелена на принципите на демократија, почитување и владеење на правото“, истакна Мицкоски.

Тој на крајот, ја изрази неговата длабока благодарност до нивните домаќини и до секој од нив за нивната непоколеблива посветеност на нивната заедничка кауза. Иако патот напред може да претставува предизвик, но со единство, решителност и заедничка визија, не постои пречка што не можеме да ја надминеме.

You may also like

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00