Home БИТОЛА Кога навистина почнува пролетта? Одговорот го има Сонцето

Кога навистина почнува пролетта? Одговорот го има Сонцето

Кога навистина почнува пролетта? Одговорот го има Сонцето

by 88nil

Луѓето различно го означуваат почетокот на пролетта. За некого знакот на пролетта е цветањето на висибаба, за други започнува со отворањето на градината на ресторанот, оние кои страдаат од алергија на полен не се многу среќни, а многумина се потпираат на календарот.

 

Оваа, 2024 година, пролетта пристигна во среда, на 20 март, точно во четири часот и шест минути наутро. Летното сметање на времето започнува неколку дена подоцна. Оваа пролет, во 2024 година, ќе трае дел од март, цел април, мај и дел од јуни на северната хемисфера. Зошто го поместуваме часовникот и од кога тоа е направено Што е престапна година, зошто е воведена и кои се народните верувања Метеоропатија: колку времето влијае на нас Младенците – пролетниот празник на љубовта Но, кога, навистина, започнува најубавата сезона?

 

Што вели интернетот?

Дури и да користите Википедија, ќе видите дека денот на почетокот на пролетта „обично паѓа околу 20 март“. До 2011 година пролетта почнуваше на 21 март. И луѓето се навикнати на тоа, ако не поради друга причина, тогаш барем затоа што тој датум го научиле на училиште. Дополнително на конфузијата беше и фактот што во одреден период пред 2011 година, 20 и 21 март наизменично се менуваа како датуми на почетокот на пролетта. И оваа година, барем за жителите на северната хемисфера на Земјата, пролетта ќе започне за неколку часа – на 20 март.

 

Кога точно започнува пролетта?

Бранко Симоновиќ од Астрономското друштво Руѓер Бошковиќ објаснува дека постои метеоролошки и астрономски начин на одредување на сезоната. Метеоролошки, годината е поделена на четири дела, за да се води статистика и да има рамномерна распределба по сезони“, изјави Симоновиќ за Би-Би-Си на српски јазик. Така, според метеоролошките критериуми, пролетта почна на 1 март, а ќе трае до 31 мај. Според климатолошките, пролетта во Белград трае од 10 март до 25 мај. Метеоролошкиот метод на определување „не се заснова на некој јасен природен критериум, туку се одредува вештачки“, објаснува Симоновиќ.

 

Попрецизниот начин на одредување на датумот на почетокот на омилената сезона за многумина е секако астрономски. „Астрономски гледано, доаѓањето на годишните времиња може да се набљудува и со времетраењето на циклусот, односно со настаните над хоризонтот“, вели Симовиќ. Кога астрономите велат дека „дојде пролетта“, тоа значи дека сонцето се преселило од јужната на северната хемисфера. „Потоа Сонцето изгрева од источната страна и заоѓа на западната страна на хоризонтот, а денот и ноќта траат подеднакво, затоа тој ден се нарекува ден на пролетна рамноденица“, вели Симоновиќ.

 

Промени во иднина

Но, има и добри вести – Бранко Симоновиќ вели дека нема долго да се грижиме за промена на датумот за почеток на пролетта. „Од 2048 година, датумите на доаѓањето на пролетта повторно ќе почнат да се менуваат: понекогаш ќе падне на 19 март. Потоа, од 2102 година, наизменично ќе се менуваат 20 и 21 март“. Симоновиќ додава дека во иднина, гледано преку Грегоријанскиот календар, моментот на пролетната рамноденица ќе падне меѓу 19 и 21 март. Па, веќе во 2047 година, почнете да се навикнувате на можните промени во датумот на почетокот на пролетта. Само за да нема забуна. Дотогаш уживајте во омилената сезона.

You may also like

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00