Home ЕКОНОМИЈА ИТАЛИЈАНСКОТО ТЕЛО ЗА НАДЗОР НА КОНКУРЕНЦИЈАТА ЗАПОЧНА ИСТРАГА ПРОТИВ BOOKING.COM

ИТАЛИЈАНСКОТО ТЕЛО ЗА НАДЗОР НА КОНКУРЕНЦИЈАТА ЗАПОЧНА ИСТРАГА ПРОТИВ BOOKING.COM

ИТАЛИЈАНСКОТО ТЕЛО ЗА НАДЗОР НА КОНКУРЕНЦИЈАТА ЗАПОЧНА ИСТРАГА ПРОТИВ BOOKING.COM

by 88nil

Во соопштението властите велат дека истрагата е против Booking.com (Италија), Booking.com B.V. и Booking.com International B.V.

Конкретно, се тврди дека услугата им дава предности на некои хотели во однос на видливоста во резултатите од пребарувањето во замена за повисоки провизии и посветеност да понуди „конкурентни“ цени на Booking.com и да применува попусти за цените кои се покажале дека се повисоки од оние се огласува за истиот објект на други сајтови.

Според Управата, оваа стратегија најверојатно ќе ја попречи ефективната конкуренција барем на италијанскиот пазар на штета на другите услуги за онлајн посредување во хотели и резервации, со негативни ефекти врз сместувачките капацитети и, на крајот, врз потрошувачите во смисла на повисоки цени и помалку избор во услугите.

Во четвртокот претставници на антимонополската управа, наводно, извршиле инспекции во канцелариите на Booking.com Италија со поддршка од специјалната антимонополска единица на финансиската полиција.

You may also like

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00