Во директно обвинение за катастрофален неуспех, ВМРО-ДПМНЕ посочи со прст кон ДУИ и СДС за силно промовираната фабрика за електрични автомобили Е-Го во Тетово. Нема ни с од стратешка инвестиција. Последиците ја натераа јавноста да ја доведе во прашање транспарентноста и отчетноста на владата во управувањето со стратешките инвестиции.

Чукање во гради со стратешка инвестиција од владејачките партии

Скандалот потекнува од предвечерието на локалните избори во Тетово кога владејачките партии организираа голема прослава за предложената фабрика за електрични автомобили Е-Го. Голема стратешка инвестиција. Среде свеченостите одекнаа ветувањата – стотици работни места и стотици милиони евра инвестиции. Сепак, според ВМРО-ДПМНЕ, овие ветувања сега лежат скршени, со застој во изградбата на фабриката. Не се знае ни каде отиде државната помош.

Две години подоцна: неисполнети ветувања на стратешка инвестиција

По речиси две години, очекуваната стратешка инвестиција останува нереализирана. Од ВМРО-ДПМНЕ  остро реагираат:

„Ниту една тула поставена, ниту едно работно место, ниту еден произведен автомобил“. Амбициозните планови на владата од 720 милиони евра, 890 добро платени работни места, 4.000 индиректни вработувања и 30.000 електрични автомобили годишно сега изгледаат како обична политичка реторика.

Молкот на Владата предизвикува контроверзии

Дополнително на контроверзноста, ВМРО-ДПМНЕ тврди дека Владата не ги споделила клучните детали од договорот потпишан со компанијата во 2022 година. Нетранспарентноста предизвикува загриженост за распределбата на над 42 милиони евра јавни средства наменети за Е-Го.

Како одговор, Дирекцијата за технолошко-индустриска развојна зона (ТИРЗ) остро негира каква било злоупотреба на јавните средства. Тие тврдат дека на компанијата не и се исплатени ниту денар народни пари, нагласувајќи ја нивната посветеност на јасни процедури и заштита на јавните интереси.

Раскинување на договорот и заштитни мерки

Дирекцијата на ТИРЗ ја објаснува судбината на оваа стратешка инвестиција. Договорот за основањето на фабриката е раскинат поради банкрот на фабриката „мајка“ во Германија. ТИРЗ активираше заштитна клаузула, сигнализирајќи дека државата нема да дава помош во случај на ликвидација или банкрот.