Во силен и непоколеблив одговор на неодамнешните коментари на папата Франциск за тековниот конфликт во Украина, властите во Киев јасно ставија до знаење дека нацијата нема да крева бело знаме. Зборовите на папата, кои навидум се залагаат за храброст преку предавање, предизвикаа контроверзии, при што Украина тоа го толкува како повик за капитулација.

Пркосејќи се на предавањето: Нема капиталуција

Во изјавата, Дмитро Кулеба, шефот на украинската дипломатија, изјави: „Нашето знаме е жолто-сино. Тоа е знамето за кое живееме, за кое умираме и триумфираме. Оваа смела прокламација го потврдува пркосот на нацијата против предавањето.

Толкување на зборовите на папата

Изјавата на папата Франциск, првично протолкувани како повик за предавање и капитулација, Ватикан веднаш ги разјасни како „повик за преговори“. Оваа дистинкција има за цел да ја смири зголемената тензија и ја нагласува потребата од дипломатски решенија наместо воена капитулација.

Меѓународни реакции: перспектива на Полска

Бран ефектот на изјавата на папата Франциско се прошири и надвор од границите на Украина, што предизвика реакции од меѓународните лидери. Радек Шикорски, министерот за надворешни работи на Полска, зазеде прагматичен став, сугерирајќи му на папата да го пренасочи својот повик за храброст кон рускиот претседател Владимир Путин. Според Шикорски, повлекувањето на руските сили од Украина може да го отвори патот за вистински мир и да ја елиминира потребата од преговори.